Dakpannen zijn belangrijke onderdelen van je huis; het dak vormt immers een bescherming tegen de elementen en als je dak lekt, of in slechte staat verkeert, zal je hierin moeten investeren. Een slecht dak zal snel leiden tot problemen en wie er niet op tijd bij is, zal een stevige rekening gepresenteerd krijgen. Is je dak toe aan nieuwe dakpannen, dan kan je ervoor kiezen om het te laten doen, maar wie weet wat hij doet, kan ook zelf dakpannen leggen. Hoe? We helpen je een eindje op weg.
Waarom zelf dakpannen leggen?
Dakpannen laten leggen heeft een voor- en een nadeel. Het voordeel, is dat de pannen gelegd worden door een expert, die precies weet wat hij doet en hoe je het snelste en het beste de dakpannen legt. En door ze te voorzien van een laag coating, zoals bij Dakcoating Hilberts, zijn ze bestand tegen wind, regen en de zon en kan je er van op aan dat de pannen lang in goede staat blijven en je er weer jarenlang tegenaan kan. Het nadeel is, dat aan al dit vakmanschap een prijskaartje hangt. En dat prijskaartje kan heel behoorlijk zijn, zeker als je een relatief groot dak hebt. Hoe meer pannen er gelegd moeten worden, hoe langer het duurt en hoe meer manuren er in gaan zitten. En manuren kosten geld.
Wat is belangrijk bij het dakpannen leggen?
Dakpannen leggen is geen gemakkelijke klus en het is aan te raden dat dit alleen gedaan wordt door mensen die verstand van zaken hebben en dus goed weten waar ze aan beginnen. Bij het leggen van de dakpannen is het belangrijk om te onthouden dat de dakpannen uiteindelijk een groot en dicht geheel dienen te vormen, dat volledig is bestand tegen weer en wind. Zorg er daarom voor dat de dakpannen vastgespijkerd worden aan de panlatten en dat de panlatten weer goed bevestigd worden aan de dakconstructie. Op die manier zit alles goed vast en voorkom je dat de pannen door harde wind gaan verschuiven, of misschien zelfs losraken.
Waar moet je nog meer op letten?
De panlatten moeten netjes op de juiste afstand van elkaar liggen, zodat de pannen elkaar keurig overlappen. En denk eraan; bij het leggen van de pannen ga je van beneden naar boven. De onderste pannen worden vastgezet aan de panlatten, terwijl de nokpannen juist met een speciale schroef worden bevestigd.
Doe het nauwkeurig en veilig
Het bijkomende element van het zelf leggen van dakpannen, is dat je altijd op hoogte werkt. Dat betekent dat er een bepaald risico aan het geheel vast zit, waar je je goed van bewust moet zijn. Het laatste dat je wilt, is dat je jezelf of anderen in gevaar brengt bij het leggen van de pannen. Zorg er daarom voor dat je het risico tot een minimum beperkt en dat de kans op een valpartij volledig wordt ingedamd. En als je eenmaal (veilig) begint met het leggen van de dakpannen, doe het dan zo nauwkeurig mogelijk. Volg de richtlijnen en blijf goed opletten. Het is de bedoeling dat deze pannen pas over dertig jaar weer vervangen moeten worden, dus hoe beter je nu de pannen legt, hoe langer het duurt voordat je het dak weer op moet.