Waar moet je op letten bij het kiezen van een keukentrapje?

Vrijwel iedereen heeft een keukentrapje in huis, want hoe kom je anders net boven op die kast om schoon te maken? Of misschien wel iets weg te leggen. Niet iedereen heeft het geluk daarbij om twee meter te zijn, dus zo’n klein hulpje in de keuken is zeer handig. Toch zijn er verschillen waar je goed op moet letten als je er eentje gaat aanschaffen. 

Wat is een keukentrapje?

Allereerst moet het verschil tussen een trapje en een ladder opgehelderd worden. In de volksmond worden beiden door elkaar heen gebruikt, maar dat is eigenlijk helemaal niet terecht. Als we het hebben over een ladder dan hebben we het over een hulpmiddel met twee stijlen aan weerszijden met daartussen ‘sprongen’. Dat is iets anders dan de treden die bij een trapje gebruikt worden. Op een ladder sta je minder comfortabel en stabiel, waardoor het hem uitermate geschikt maar voor snelle kleine klussen. Denk bijvoorbeeld aan het ergens op moeten klimmen. Maar een trap staat veel prettiger, daarom is een keukentrapje juist zo geschikt voor het huishouden omdat je soms wel heel even bezig bent op hoogte en het fijn is als je comfortabel staat. 

Een keukentrap is dus eigenlijk een huishoudelijk instrument dat je gebruikt om op te klimmen zodat je werkzaamheden kunt uitvoeren op een hoogte waar je vanaf de grond niet bij kan. Vaak zijn de trapjes inklapbaar zodat ze minder ruimte innemen en ze makkelijk opgeruimd kunnen worden maar ook makkelijker meegenomen kunnen worden door het huis heen.

De belangrijkste keuze is een veilige keukentrap

Eigenlijk is de basis van een keukentrap altijd hetzelfde en kan hij in model, kleur of soms lengte iets verschillen. De basis is voor alle keukentrappen hetzelfde en daar kun je dus niet heel veel verschillende keuzes in maken. 

Ga daarom altijd voor een veilig keukentrapje en let op de volgende punten:

  • Kies voor treden die antislipribbels hebben. Als je bijvoorbeeld de ramen staat te zemen dan kan het weleens wat nat worde op de trap. De antislipribbels zorgen ervoor dat je toch grip hebt en niet zo makkelijk uit glijdt terwijl je op hoogte bezig bent. 
  • Ga altijd voor poten op je keukentrapje met antislip erop. Zo voorkom je dat je tijdens de werkzaamheden kan verschuiven op een gladde ondergrond bijvoorbeeld. 
  • Kies voor een stevig materiaalsoort zoals metaal. Dit voorkomt dat je tijdens de werkzaamheden door het trapje heen zakt of dat er andere gebreken naar voren komen. Let hierbij wel op dat als het trapje regelmatig nat wordt hij kan gaan roesten dus vervang hem als hij gebreken gaat vertonen. 
  • Vergeet niet dat een handgreep altijd handig is, zowel voor als je je evenwicht verliest als om er spullen overheen te hangen. Een handgreep maakt zowel het erop als eraf klimmen veiliger, het vasthouden als je je balans verliest ook maar je kunt er ook net even die natte doek overheen hangen bijvoorbeeld. 

Een keukentrapje moet dus vooral veilig zijn en wat de maat, model en hoogte is van de trapladder is vooral een persoonlijke voorkeur. 

 

Aanbevolen artikelen