Veilig je piano verhuizen? Dit is hoe het moet!

Een piano verhuizen is een van de moeilijkste dingen dat komt kijken bij verhuizingen. Het instrument loopt namelijk snel beschadigingen op en is ook nog eens ontzettend zwaar. Het vervoer moet vlekkeloos verlopen om schade aan het mooie instrument te voorkomen. Om je te helpen bij het verhuizen van je piano hebben we hieronder een aantal tips gezet. 

Het voordeel van een verhuisbedrijf inhuren

Voordat je begint met het verplaatsen van je piano is het belangrijk om na te gaan of je een verhuisdienst wil inhuren voor ondersteuning. Ondanks dat je hier een bedragje voor moet neerleggen heb je wel veel baat aan het inzetten van professionals. Allereerst zorgt een verhuisservice voor een extra paar handen. Aangezien een vleugel of piano verhuizen met meer dan vier mensen moet gebeuren, zal de hulp zeker van pas komen. Door een verhuisbedrijf in te huren zorg je dat je piano op een ultiem veilige manier verplaatst kan worden. De medewerkers hebben al veel ervaring met het verhuizen van piano’s en weten dus precies hoe ze het aan moeten pakken. 

Zonder risico op schade je piano verhuizen

Of je nou zelf je piano gaat verplaatsen of een verhuisdienst hebt ingehuurd, het is belangrijk dat je precies weet hoe een piano verhuizen in zijn werking gaat. Hieronder worden de stappen kort uitgelegd. 

Allereerst zul je de deurposten en andere doorgangen moeten meten om zeker te weten dat de piano er doorheen past. Kies de meest praktische route uit in je huis en ga alle doorgangen langs met een meetlint. Ga na of de piano misschien ook door het raam getild kan worden. Als alles is opgemeten begin je met het verpakken van de piano. Om de kans op schade te beperken kun je je piano inpakken met dekens of transporthoezen. Zorg dat je gevoerde dekens gebruikt zodat eventuele klappen bij het piano verhuizen opgevangen kunnen worden. Vervolgens bind je de dekens vast met touwen of spanbanden. Het is belangrijk dat alles goed vastzit en niet zomaar los zal schieten. Als alle kanten van de piano zijn bedekt kun je beginnen met verplaatsen. Het zal waarschijnlijk nodig zijn om de piano te kantelen om het instrument zo door deurposten heen te verplaatsen, dus zorg dat het gewicht goed is verdeeld tussen alle dragers. 

Zodra de piano buiten is kun je hem inladen in de verhuiswagen. Het is handig als je de klep al open hebt op het moment dat je de piano naar buiten brengt zodat het instrument direct ingeladen kan worden. Zet de piano goed vast met spanbanden. Leg ook wat extra dekens neer in de wagen voor extra bescherming. Controleer of de banden strak staan en nu ben je klaar om te gaan!

Piano verplaatsen vanaf de tweede verdieping

Als de piano op de tweede verdieping of hoger staat, dan zal de vervoering zonder verhuisbedrijf flink lastig zijn. Het beste wat je kunt doen is de piano verhuizen via het raam. Huur een verhuislift via een verhuisservice, deze kun je zelf besturen of laten bedienen door een medewerker. Het gebruik van een lift is de veiligste wijze om een piano vanaf een hogere verdieping te verplaatsen.

Aanbevolen artikelen