Led paneel uitkiezen: gebruik dit handige stappenplan

Heb jij besloten dat je jouw woning, openbare ruimte of bedrijfsgebouw wilt voorzien van led paneel verlichting, dan heb je een aantal belangrijke keuzes te maken. Verlichting met led is veel goedkoper en de lampen gaan aanzienlijk langer mee dan standaard verlichting. Daarbij is led verlichting al lang niet meer zo koud als het vroeger was en is het nu ook perfect om te gebruiken als sfeerverlichting. Een led paneel is een lichtpaneel dat je gemakkelijk zelf in je plafond installeert. Het is ideaal in verscheidene situaties en met dit stappenplan voor de aankoop maak je vast de beste keuze.

Stap 1: welke vorm led paneel heb je nodig?

Led panelen worden aangeboden in een verscheidenheid aan vormen. De meest gangbare zijn vierkant en rechthoekig, omdat dit de vormen zijn van de panelen in het plafond. Er worden ook ronde led panelen aangeboden en deze geven net zoveel licht en zijn net zo efficiënt. Uiteraard kies je hier voor de vorm die past in jouw plafond. En is deze afwijkend van de standaard, dan laat je je led paneel op maat maken. Een vakkundige specialist kan je daar veel meer over vertellen.

Stap 2: de afmetingen

De volgende stap die je zet is het opmeten van je led panelen. Heb je een plafond dat al uit panelen bestaat, dan kies je uiteraard voor een afmeting die daar in past. Je vervangt je plafondpaneel dan simpelweg door een led paneel. Heb je nog vrijheid in het bepalen van de afmetingen, dan is er van alles mogelijk. Er zijn led panelen van slechts 20 x 20 centimeter en panelen van meer dan een meter lang. De afmetingen kies je dan door te bepalen welke sfeer je ermee wilt creëren. Voor een sfeervolle en stijlvolle ruimte is een klein led paneel beter terwijl je bij efficiënte verlichting voor een groter paneel kiest.

Stap 3: het soort verlichting

Je weet nu welke vorm en afmetingen je led paneel moet hebben en dat betekent dat het tijd is om te bepalen welke soort verlichting je nodig hebt. Je kunt dan kiezen uit warm, koud en wit licht. Voor particuliere woningen is warm licht een goede keuze, want dat is sfeervoller. Heb je je led panelen nodig voor een ruimte waarin het vooral belangrijk is dat er efficiënt en effectief verlicht kan worden, zoals een kantoorgebouw of een loods, dan kies je voor koud of wit licht.

Stap 4: je led panelen aanschaffen

Nu kun je naar een specialist stappen en je led panelen uitkiezen. Zij kunnen je exact vertellen welk type verlichting het beste is voor jouw doeleinden en laten je zien wat het verschil is tussen de drie opties die je hebt. Laat je goed voorlichten en ook als je afwijkende wensen hebt is er veel mogelijk. Een goede specialist kan je led panelen op maat voor je maken. De montage besteed je uit, maar ben je een beetje handig, dan doe je dat ook gemakkelijk zelf.

Aanbevolen artikelen