Kies het juiste ventilatiesysteem voor je woning

Hoe recenter je woning, hoe groter de kans dat je woning erg goed is geïsoleerd. Dit is natuurlijk goed omdat je zo weinig tot geen warmteverlies hebt. Hoe meer de warmte binnen blijft, hoe minder hard je moet stoken, wat je ook op je energiefactuur zal zien. Wanneer je huis echter bijna volledig luchtdicht is geïsoleerd, is er weinig ruimte voor ventilatie. Een goed ventilatiesysteem zorgt ervoor dat je je woning toch voldoende kan verluchten waardoor je het risico op schimmels verkleint.

Vier soorten ventilatiesystemen

Vandaag de dag bestaan er vier soorten ventilatiesystemen die je kan plaatsen in je woning. Ventilatiesysteem A is het eenvoudigste omdat dit volgens een natuurlijke aan- en afvoer van lucht werkt. Je hoeft hier geen extra systeem voor te plaatsen. Het nadeel is dat je geen gecontroleerde stroom van zuivere lucht hebt. Je bent namelijk afhankelijk van de wind die zuivere lucht in je woning blaast.

Bij ventilatiesysteem B wordt de luchttoevoer mechanisch geregeld via een ventilator en de afvoer op natuurlijke wijze. De mechanisch aanvoer zorgt ervoor dat alle ruimtes voldoende kunnen verluchten, maar door de natuurlijke afvoer heb je nog steeds een groot warmteverlies omdat je het niet kan controleren. Ventilatiesysteem C werkt op de omgekeerde manier. De luchttoevoer is natuurlijk en de afvoer is mechanisch. De natuurlijke aanvoer zorgt er net zoals bij systeem A voor dat de lucht die in je woning komt, niet wordt gezuiverd door de ventilator. Zo krijg je allerlei stofdeeltjes en vuil in je woning.

Het meest gekozen ventilatiesysteem is systeem D. Hier verloopt zowel de afvoer als de aanvoer volledig mechanisch via een ventilator. Dit is het duurste systeem om in te voeren, maar het zorgt er wel voor dat de lucht volledig gecontroleerd in en uit je woning gaat.

Onderhoud van je ventilatiesysteem

Een goed onderhoud van je ventilatiesysteem begint bij de juiste filters. Belangrijk is om kwaliteitsvolle filters te gebruiken zoals die van Brink. Afhankelijk van het ventilatiesysteem dat je kiest, wordt het aangeraden om je filters om het half jaar te vervangen.

Je ventilatiekanalen laat je best om de drie tot vijf jaar nakijken en reinigen. Je laat dit beter door een expert doen omdat ventilatiesystemen complex in elkaar kunnen zitten. Om ervoor te zorgen dat er dus niets fout loopt bij het onderhoud, kies je best voor iemand met kennis van zaken. Hij of zij kan je daarenboven tips geven over het gebruik van de juiste filters. Zowel Soler & Palau als Brink filters garanderen de beste luchtkwaliteit waardoor tips altijd welkom zijn!

Aanbevolen artikelen