Is een bouwtechnische keuring noodzakelijk?

Een bouwtechnische keuring bij het aanschaffen van een nieuwe woning. Het lijkt onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar is dat ook wel zo? Of zijn er ook situaties waarin een bouwtechnische keuring eigenlijk helemaal niet nodig is? In deze blog lees je alles over wanneer een bouwtechnische keuring verstandig is of niet.

Waarom een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Een bouwtechnische keuring wordt ook wel een bouwkundige keuring genoemd. De inspecteur beoordeelt de staat van de woning op gebreken. Hierdoor krijg je inzicht in de eventuele verborgen gebreken en kun je inschatten welke onderhoudswerkzaamheden je de komende vijf jaar kunt verwachten, en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Wanneer laat je een bouwtechnische keuring uitvoeren

Wanneer je een keuring laat uitvoeren nadat je een bod uitbrengt kun je van de koop afzien wanneer de kosten te hoog oplopen. Van tevoren spreek je een maximaal bedrag af wat de eventuele onderhoudskosten mogen kosten, valt dit bedrag hoger uit dan kun je het koopcontract ontbinden. 

Als je een keuring laat doen voordat je een bod uitbrengt, dan kun je de eventuele kosten voor herstel en onderhoud in mindering brengen op de koopsom tijdens de onderhandelingen. Ook is het mogelijk dat de verkoper zelf het onderhoud aan de woning doet voor jij erin trekt, dit soort zaken kun je allemaal opnemen in de ontbindende voorwaarden van het koopcontract.

Bouwtechnisch rapport bij een nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning is het niet altijd nodig om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Dit omdat de materialen vaak duurzaam en onderhoudsvriendelijk zijn die gebruikt zijn bij de bouw van het nieuwbouwhuis. 

Bij een nieuwbouwhuis zal je al vrij snel in een oogopslag kunnen zien of en waar het achterstallig onderhoud zou kunnen zitten. Deze zou je dan ook bespreekbaar kunnen maken met de verkopende partij met het oog op de onderhandelingen. Maar helemaal zeker weten doe je niet ov=f er verborgen gebreken zullen zijn.

Aanbevolen artikelen