Een houtkachel kopen… dit zijn 7 punten waar je op moet letten!

Een houtkachel kopen is niet zomaar even iets, je wilt er immers zo lang mogelijk van genieten. Het aankopen van een houtkachel kan best spannend zijn, je moet namelijk met veel verschillende factoren wel rekening houden. Welke past het best bij jouw woning, wat zijn de kosten en welke modellen zijn er allemaal? Na het lezen van dit artikel heb je een stappenplan, zodat je goed voorbereid aan de aanschaf van een houtkachel bij een houtkachelwinkel kan beginnen.

  1. Het is om te beginnen goed om te onderzoeken of een houtkachel in jouw huis past. Zo is het niet mogelijk om er een te plaatsen als er geen schoorsteen is of om via verdiepingen een kanaal naar boven te trekken. Ook een houtkachel plaatsen in een appartementencomplex is lastig, omdat verbrandingslucht afgevoerd moet worden via een rookkanaal. 
  1. Vraag jezelf van tevoren af waar je de houtkachel voor gebruiken wilt. Af en toe tijdens een avondje bankhangen? Of ben je op zoek naar een kachel die het hele huis verwarmt? Het gebruik van de houtkachel bepaalt tegelijkertijd het type en de grootte hiervan.
  1. Hoe groter de kachel, hoe groter de verwarmde ruimte. Bedenk dus hoe de inrichting er uit gaat zien, wat jouw stookgedrag is en welk hout je wilt gebruiken. Zo kom je er op tijd achter welke grootte geschikt is voor jouw woonkamer.
  1. Bij houtkachels heb je ook nog een keuze tussen convectie warmte en stralingswarmte. Bij convectiewarmte wordt de warmte van de kachel via de lucht verspreid, in tegenstelling tot stralingswarmte waarbij de warmte direct door de kachel wordt afgegeven. 
  1. Ook niet geheel onbelangrijk is wat voor soort houtkachel je wilt kopen. Zo zijn er gietijzeren houtkachels, stalen houtkachels, tegelkachels en speksteenkachels.
  1. Houtkachels zijn er in allerlei prijsklassen. Dit kan vanaf tweehonderd euro tot wel vijfduizend euro. Dit is helemaal aan jezelf en het budget dat je eraan wilt uitgeven. Waar je rekening mee moet houden zijn de kosten voor de installatie, het is hierbij belangrijk om een betrouwbare installateur aan te nemen.
  1. Tot slot kijken we naar het soort hout dat je wilt gebruiken. Probeer gewoon welk hout het beste werkt voor jouw houtkachel, maar bekijk welk hout niet geschikt is voor een houtkachel.

Nu je weet waar je op moet letten bij de aanschaf van een houtkachel, kan de zoektocht naar de kachel die het best bij jou en je huis past beginnen!

Aanbevolen artikelen