Tips voor het inlijsten van je kunstwerk

‍Het inlijsten van je kunstwerk is een belangrijke stap om het de finishing touch te geven die het nodig heeft om goed te worden tentoongesteld. Niet alleen geeft het inlijsten je kunstwerk de juiste esthetiek, maar het beschermt het ook tegen beschadiging en geeft de structuur die nodig is om kunst op de juiste manier aan de muur te kunnen tonen. Weet je niet waar je moet beginnen? We hebben alles op een rijtje gezet wat je moet weten over het inlijsten van je kunst voordat je verder leest.

De juiste lijstmaat kiezen voor je kunstwerk

Als je van plan bent je kunstwerk in te lijsten, is het belangrijk om eerst de juiste lijstmaat voor het werk te bepalen. Misschien denk je dat je elke lijst kunt gebruiken die je maar wilt, maar dat is gewoon niet het geval. Het kiezen van de verkeerde lijstmaat voor je kunstwerk kan schade aan het werk veroorzaken en het er amateuristisch uit laten zien. Als je een kunstwerk inlijst dat kleiner is dan de lijstmaat, wordt het samengedrukt en staat het niet in verhouding tot het kunstwerk. Als je twijfelt, meet dan altijd eerst je kunstwerk op en ga met die maat op zoek naar een lijst.

Soorten lijsten

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste schilderijlijst, dan zijn er een heleboel mogelijkheden. Je kunt er dan ook eigenlijk alle kanten mee op om de lijst perfect te laten aansluiten op je interieur. Hieronder bespreken we de meest populaire opties voor een schilderijlijst. 

  • Houten schilderijlijst: Een houten schilderijlijst heeft een natuurlijke uitstraling en past daardoor goed bij een landelijke inrichting, maar kan ook in een modern interieur erg goed tot zijn recht komen.
  • Aluminium schilderijlijst: Aluminium is een erg sterk materiaal en gaat daardoor erg lang mee. Het materiaal past uitstekend bij een modern interieur.
  • Baklijsten: Baklijsten zijn speciaal gemaakt om een canvas schilderij in te verwerken. Hierdoor kan het canvas mooi worden verwerkt.

De juiste passe-partout voor je kunst vinden

Soms kan een passe partout je schilderij net wat dynamischer maken en kan het een goede keuze zijn om er één aan je lijst toe te voegen. Echter is het wel belangrijk dat je de juiste passe partout voor je kunst vindt. Een goede passe partout past goed in de lijst die je voor het kunstwerk in gedachten hebt en dekt niet te veel van je kunstwerk af. 

Aanbevolen artikelen