Gordijnen kopen en de keuzes die je kunt maken

Gordijnen kopen. Het is geen dagelijkse bezigheid en eens in de zoveel tijd is het nodig om ze te vervangen. Zeker als je bijvoorbeeld net bent verhuisd of wanneer je huidige gordijn niet meer bij het interieur past. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe raambekleding kom je tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt. Wij snappen dan heel goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen man overboord, want in onze blog vertellen we welke keuzes je zou kunnen maken.

Neutrale of uitgesproken kleuren kiezen

Ze worden niet alleen van uiteenlopende materialen gemaakt, maar je hebt ook een enorme keuze uit verschillende kleuren. Natuurlijk speelt de persoonlijke smaak een belangrijke rol in de keuzes die je maakt, maar je moet er ook op letten dat de variant die je kiest aansluit bij het interieur. In dat opzicht kan een gordijn het uiterlijk van een kamer maken of breken. Kies dus zorgvuldig! Vaak heb je keuze uit neutrale kleuren die vrijwel in ieder interieur passen, maar je kunt ook voor uitgesproken kleuren gaan. Het is maar net waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat en hoe het interieur is ingericht.

Gordijnen kopen? Let op de stof eigenschap

Gordijnen hebben verschillende stofeigenschappen. Hier kun je veel keuzes in maken. Ga je voor een mooi velours of kies je voor de linnenlook? Of wil je juist een glanzend of kreuken effect terugzien? De stofeigenschap is feitelijk net zo belangrijk als de kleur die je kiest en daarom is het ook goed om bijvoorbeeld staaltjes mee te nemen en thuis het te vergelijken met de rest van het interieur. In je hoofd kan het er heel mooi uitzien, maar het is beter om het te controleren en om de juiste keuzes te maken. 

Gordijnrails

Je moet ook kijken naar de rails en hoe je ze het beste kunt ophangen. Als je denkt dat het allemaal niet zo spannend is heb je het goed mis, want er zijn enorm veel verschillende soorten systemen waaruit je kunt kiezen. Daaronder bijvoorbeeld een elektrische rails. Maar je kunt ook kiezen voor andere soorten roedes en ze op een andere manier ophangen. Hier geldt ook weer dat de persoonlijke smaak een belangrijke rol speelt, maar houdt er ook rekening mee dat het vooral praktisch moet zijn. Je wilt immers niet telkens in gevecht zijn als je de gordijnen wilt openen of wilt sluiten. 

Verduisterende gordijnen

Ontzettend belangrijk is om te beslissen of je voor verduisterende exemplaren kiest. Vooral in een slaapkamer biedt een variant die verduisterend is uitkomst, want als het vroeg licht heb je daar geen last van. Verduisterende gordijnen kunnen ook een belangrijke functie hebben in een woonkamer. Als je bijvoorbeeld op de dag vaak televisie kijkt en last hebt van veel lichtinval. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je veel thuis werkt en achter een beeldscherm zit. Niets is zo irritant dan reflecties in een beeldscherm. Dus denk goed na voordat je een keuze maakt en maak de juiste beslissing.

Aanbevolen artikelen