Waar moet je op letten bij de aankoop van speeltuigen voor je kinderen?

Wanneer je een tuin én kinderen hebt, is de kans groot dat je iets van speeltuigen wil plaatsen zodra ze groot genoeg zijn. Zo spelen ze met plezier buiten als de zon begint te schijnen. Belangrijk is natuurlijk wel dat de speeltuigen veilig zijn en geschikt zijn voor je tuin. In dit artikel worden een aantal tips gegeven zodat je zeker kan zijn van je aankoop!

Juiste schommel kiezen

Het meest voorkomende speeltoestel voor de tuin is natuurlijk een schommel. Het neemt minder plaats in beslag dan een volledig speeltoestel en je kinderen hebben er ongetwijfeld uren plezier aan. Bij de aankoop van een schommel zijn er een aantal zaken waar je wel rekening mee moet houden. Zo moet je naast de effectieve ruimte die de schommel in beslag neemt er ook rekening mee houden dat je kinderen natuurlijk zorgeloos willen schommelen zonder dat ze iets anders raken. Zorg er daarom voor dat er ook aan de voor- en achterkant van de schommel voldoende plaats is.

Daarnaast moet je kiezen uit welk materiaal je je schommel wil. De meeste schommels zijn uit hout, maar je hoeft geen schrik te hebben voor splinters. Het hout is op verschillende vlakken bewerkt waardoor er veel minder risico is op splinters. Bovendien is een houten schommel veel duurzamer dan een metalen schommel. Een metalen schommel is daarentegen een stuk goedkoper en is ook eenvoudiger in onderhoud. Elk materiaal heeft dus zowel voordelen als nadelen.

Kies voor een groter speeltuig

Je kan enkel een schommel kopen, maar je hebt ook de mogelijkheid om te kiezen voor een groter speeltoestel in de tuin waarbij de schommel slechts een deel uitmaakt van het hele toestel. Hier heb je ook voldoende variatie in. Het voordeel bij houten toestellen is dat ze veel eenvoudiger aan te passen en uit te breiden zijn naargelang je kind ook ouder wordt. Bij metalen speeltuigen is de constructie vaak niet aan te passen.

Bij een speeltoestel kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om ook een klimgedeelte aan je toestel te laten plaatsen. Andere veel voorkomende keuzes zijn een glijbaan of een kleine loopbrug. Veel hangt af van wat je kinderen leuk vinden, maar er zijn in elk geval mogelijkheden genoeg.

Een belangrijke kanttekening is wel dat je de meeste toestellen zelf in elkaar moet plaatsen. Hou hier rekening mee voordat je vol enthousiasme een groot speeltuig voor je kinderen samenstelt. Wanneer je niet erg handig bent, kan een metalen speeltuig de meest voor de hand liggende optie zijn aangezien dit veel eenvoudiger in elkaar te zetten is. Wil je toch heel graag voor hout gaan, kies dan voor vierkanten balken. Deze zijn eenvoudiger te monteren dan ronde balken.

Aanbevolen artikelen